Chleb z ekologicznej mąki

Mąka żytnia ekologiczna, w odróżnieniu od zwykłej mąki, posiada specjalny certyfikat, potwierdzający jej jakość. Certyfikat unijny to również informacja, że dany produkt został wytworzony w całkowicie etycznych i ekologicznych warunkach, które mają za zadanie jak najmniej wpłynąć na środowisko naturalne.

Mąka żytnia chlebowa BIO – i nie tylko

Taka mąka może występować w różnych rodzajach. W sklepach zajmujących się sprzedażą ekologicznej żywności bez trudu znajdziemy typy: 960, 1150 czy 2000. Do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych rodzajów należą:

  • 960 – ten rodzaj znakomicie sprawdzi się do wypieku chleba – ciemnego lub mieszanego – a także spodu do pizzy, zakwasu na żurek czy słodkości, takich jak różne ciasta i ciasteczka.
  • 2000 – natomiast mąka żytnia chlebowa BIO 2000 znakomicie sprawdzi się do wypieku bułek, chleba, zakwasu, spodu do pizzy, ale również i do klusek oraz makaronów.

Mąka żytnia ekologiczna – zastosowanie

Mąka żytnia ekologiczna ma bardzo liczne zastosowania w kuchni. Używa się jej przede wszystkim do wypieku pieczywa – różnego rodzaju chleba oraz bułek. Stosuje się ją również w przypadku słodkości, takich jak ciasta oraz ciasteczka. Mąkę żytnią wykorzystuje się także do dań słonych – do makaronów i klusek. Jeśli jesteśmy więc wielbicielami kuchni włoskiej – taki produkt musi koniecznie znaleźć się w naszym domu. Mąka żytnia sprawdza się do wypieków na zakwasie, ale również i do zakwasu na żurek. Pieczywo uzyskane z takiej mąki ma piękny zapach, jest bardzo chrupkie, zachowuje świeżość na długi czas (gdyż absorbuje większą ilość wody niż inne mąki), a przy tym jest zdrowe i etyczne. Ponadto wypieki z mąki żytniej są syte i lekkostrawne, w odróżnieniu na przykład od mąki pszennej. Posiadają mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały np. magnez, żelazo, wapń, witamina B czy E). Mają też niższy indeks glikemiczny, dlatego spokojnie mogą zdecydować się na nie osoby chorujące na cukrzycę. 

Mąka żytnia ekologiczna – czy warto ją kupić?

Takie produkty jak mąka żytnia ekologiczna posiadają wyjątkowy skład, pełny naturalnych i zdrowych składników. Żywność ekologiczna pochodzi z upraw, które stosują tylko i wyłącznie ekologiczne i etyczne techniki rolnicze. Według standardów określonych przez rozporządzenie Unii Europejskiej – żywność BIO musi być wyprodukowana w minimum 95% w sposób ekologiczny, czyli taki, który w jak najmniejszym stopniu wpływa na środowisku naturalne. Produkty BIO to gwarancja jakości, bezpieczeństwa i zdrowia. Powinniśmy je kupować właśnie dlatego, że wspierają ekologiczne uprawy, co jest w obecnych czasach niezwykle istotne. Wysokiej jakości mąkę żytnią ekologiczną oraz inne produkty BIO znajdziemy w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, jak np. https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-maka-zytnia